Com puc estalviar en la factura de la llum?

Sobretot, reduint la potència contractada i activant la discriminació horària.

 • Reduir la potència
  L’efecte de la reducció de potència és immediat i constant en la factura, perquè suposa abaixar un cost fix. Per a un habitatge implica un estalvi aproximat de 5 € al mes i 60 € l’any per cada kW que es baixa.
 • Activar la discriminació horària.
  Permet gaudir d’una tarifa més econòmica a determinades hores del dia i de la nit, que varien en funció de la temporada d’estiu o hivern. Cal tenir en compte que les tarifes que queden fora de la discriminació horària són lleugerament més elevades. Des de PEUSA recomanem aquesta activació quan el consum en les ‘hores Vall’ supera el 25% – 30% del consum total.

Potser pots ajustar la teva tarifa: coneixes les tarifes de la llum que oferim?

Saps que si et dones d’alta de la factura electrònica gaudiràs del servei gratuït Energia activa?

És un informe periòdic amb consells per estalviar en el teu consum. Recorda’t actualitzar els permisos d’usuari que ens permetin fer un seguiment del teu consum per poder-te aconsellar.

Puc baixar la potència que tinc contractada i tornar-la a pujar a l'hivern?

Això no és possible, perquè la potència és un concepte anual (amb repercussió a tot l’any) i no pas mensual, si bé es reparteix per dies en cada factura. Cal tenir en compte que les distribuïdores d’electricitat només estan obligades a efectuar un canvi de potència a l’any.

La llum és més barata a la nit?

Sí, sempre que es tingui activada la tarifa de la llum amb discriminació horària. Les hores més econòmiques a l’estiu són de 23 h a 13 h i a l’hivern de 22 h a 12 h per a la tarifa nocturna. A més de la franja horària que va d’1 a 7 h per a la tarifa mobilitat o supervall.

Quina diferència hi ha entre donar de baixa i canviar el titular del subministrament elèctric?

 • Baixa de titular
  Implica el tall del subministrament elèctric i, com a conseqüència, la nova persona titular que vulgui donar el servei d’alta haurà de pagar els drets d’alta corresponents i, si s’escau, aportar documentació tècnica o relativa al subministrament.
 • Canvi de titular
  Suposa modificar la persona que consta com a responsable de fer-se càrrec de pagar un subministrament. En cas que canviïn els inquilins d’un habitatge és més habitual canviar el titular del subministrament que no pas cursar-ne baixa. D’aquesta manera no es perden els drets que es paguen en el moment de l’alta del subministrament elèctric i la següent factura arriba directament al nou titular. En alguns casos només implica el cobrament d’una fiança i no es talla el subministrament en cap moment.
 

Si ens vols fer arribar alguna pregunta, envia’ns un correu electrònic a l’adreça comercialitzacio@peusa.org.

Puc acollir-me al Bo Social?

Sí, el Bo Social és un descompte del 25% sobre el preu de l’energia de la tarifa regulada, el PVPC, destinat a consumidors domèstics d’energia elèctrica que compleixin almenys un dels següents requisits:

 • Pensionista amb la pensió mínima.
 • Baix nivell de renda (IPREM).
 • Família nombrosa.
 • Discapacitat reconeguda igual o superior al 33%.

Convé tenir en compte que només s’hi poden acollir usuaris amb ingressos compresos dins d’una franja específica i que el descompte s’aplica sobre un límit de kWh.

Podeu trobar més informació sobre les condicions per sol·licitar el Bo Social des d’aquesta pàgina del Ministeri de la Transició Ecològica del govern central.

Aquest ajut està regulat pel Reial Decret 897/2017 de 6 d’octubre i, a continuació, el RD 15/2018 de 5 d’octubre n’amplia la cobertura. També es crea un programa d’ajudes destinades a calefacció, aigua calenta sanitària o cuina, el denominat Bo Social Tèrmic.

Si no et vols perdre les últimes notícies…