Dimensionar les necessitats i instal·lar 60 kW de potència nominal amb 153 panells fotovoltaics al Parc del Segre de La Seu ha estat un dels  projectes principals que hem dut a terme dins del nostre pla de promoció de les instal·lacions d’autoconsum. A PEUSA vam ser els guanyadors del concurs públic per fer possible que aquest complex esportiu olímpic esdevingui el primer parc d’aigües braves que disposa d’una instal·lació fotovoltaica per autoconsum a Europa.

La instal·lació s’ha acollit a una línia d’ajuts per a projectes de baixes emissions de carboni, promoguts per entitats locals i cofinançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i gestionats per l’Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE), que depèn del Ministerio de Transición Ecológica. Des de PEUSA ens hem encarregat del muntatge de la instal·lació i de la posada en funcionament, donant un servei integral per tal de facilitar la implantació del projecte.

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell va definir l’any 2019 el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i Clima (PAESC), que recull els projectes que desenvoluparà el municipi sobre consums energètics i reducció d’emissions de diòxid de carboni. Aquest pla inclou una setantena d’accions amb un objectiu clar: reduir un 40% l’emissió de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera amb l’horitzó de l’any 2030.

Reducció espectacular d’emissions

Aquesta instal·lació d’autoconsum fotovoltaic és una de les més singulars  que hem impulsat al Pirineu. Els seus elements principals són: 153 panells de 415 Wp, instal·lats amb una inclinació de 15 graus respecte del pla horitzontal, i una orientació de 22 graus est, més  una unitat d’inversor de 60kW. El conjunt de la instal·lació pot arribar a produir anualment 108.816 KWh. Aquesta producció d’energia renovable  des del punt de vista de la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient, es tradueix en una reducció espectacular de les emissions de diòxid de carboni: gairebé 39 tones de CO2 i 58.761 mg de residus radioactius. Tots dues dades són anuals i donen una dimensió de l’impacte sobre l’ecosistema pirinenc.

Un camí de transformació

El febrer de 2021, el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, va visitar el Parc del Segre per conèixer de primera mà les accions de l’Ajuntament de La Seu per impulsar la transició energètica, que passen per equipar totes les instal·lacions municipals amb panells fotovoltaics. Calvet va ressaltar que la vila pirinenca “marca un camí” en la transformació del model energètic de país i que “la reactivació econòmica ha d’estar centrada en l’Agenda Verda, una part de la qual passa per aquesta transició energètica”.

El director general de PEUSA, Marcel Dorna, considera que es tracta d’una iniciativa que “aporta valor al sector de les renovables i al territori i  permet  millorar l’impacte ambiental  de la instal·lació esportiva principal de la Seu d’Urgell, en benefici de les persones i de l’entorn natural on es desenvolupa l’activitat”.

El primer gran assaig de funcionament de la instal·lació va ser a principis de setembre de 2021, amb la celebració de la celebració a La Seu de la Copa del Món de Piragüisme en les modalitats de caiac, canoa i l’acabada de crear Extreme Canoe Eslàlom.

“Instal·lar plaques fotovoltaiques millora l’impacte ambiental del Rafting Parc de la Seu, la principal instal·lació esportiva de la Seu d’Urgell, en benefici de les persones i de l’entorn natural on es desenvolupa l’activitat”

Marcel Dorna, director general de PEUSA

Si no et vols perdre les últimes notícies…