Combatre la fam és un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides i per això el 2n ODS és la Fam zero. Després de tres dècades amb una disminució constant del nombre de persones que passen gana al món, la xifra d’aquells que no es poden nodrir adequadament es va començar a elevar de nou l’any 2015.
Fa gairebé un segle que des de PEUSA realitzem accions destinades a donar suport a les persones del nostre entorn que disposen de menys recursos i que tenen dificultats per accedir als serveis bàsics. Com empresa compromesa amb el benestar de les persones, procurem que el nostre treball repercuteixi de forma positiva en tots els àmbits del nostre entorn, especialment en aquells més desafavorits. Aquest objectiu connecta amb el que avui és un dels grans Objectius de Desenvolupament Sostenible dels països que formen part de les Nacions Unides. És, des del nostre punt de vista, una manera de fer ètica i conscient.
Quan parlem de la fam al món, sovint pensem en els països en vies de desenvolupament, obstant ara bé, el problema es present a qualsevol part del món. Les dades que ens arriben no són optimistes. Segons l’informe sobre ‘L’estat de la inseguretat alimentària al món 2021’ (SOFI), elaborat per cinc agències de Nacions Unides, 811 milions de persones al món no saben si menjaran avui.
La fam oculta a Catalunya
I a Catalunya? Passen fam les persones aquí? L’anomenada ‘fam oculta’ existeix i es documenta en l’informe ‘Fam oculta a Catalunya, un obstacle en la igualtat d’oportunitats’, fruit de la col·laboració entre ECAS i el professor de la Universitat Politècnica de Catalunya Sergi Bermejo. Més d’un milió de persones passen fam a prop de casa nostra. La fam oculta és un problema desconegut, però molt greu. Passar fam vol dir comprometre el creixement dels infants i el benestar de les persones en general.
L’anomenada ‘fam oculta’ existeix i es documenta en l’informe ‘Fam oculta a Catalunya, un obstacle en la igualtat d’oportunitats’
Aquells que es troben en situació de vulnerabilitat no tenen recursos per accedir ni als aliments ni als recursos que els permeten elaborar dietes equilibrades. La manca de micronutrients pot derivar, al llarg dels anys, en malnutrició crònica, un greu problema per a tothom, però especialment per a nens i persones d’edat avançada.
Per tant, cal actuar. Una bona manera de fer-ho és mitjançant la posada en marxa d’accions en l’àmbit local. Ja fa anys que des de PEUSA fem la nostra contribució anual amb el Banc dels Aliments. Malgrat tot, durant els mesos més durs de la pandèmia vam reforçar aquesta col·laboració amb una donació de 4.000 quilos d’aliments de primera necessitat que es van distribuir entre persones i famílies de l’Alt Urgell. Només en aquell període, van arribar a les famílies 1.800 litres de llet, 105 litres d’oli, 192 litres de brou, pasta, sucre, farina i també productes d’higiene.
Quan la fam és desnutrició
La fam comporta patiment. La falta de mitjans i recursos, tant per adquirir aliments com per elaborar dietes nutritives i saludables, és un dels grans inconvenients als quals s’enfronten, no només els països en vies de desenvolupament, sinó també el nostre.
A la responsabilitat de les administracions cal sumar-hi la de les empreses i entitats, cal treballar amb el ferm compromís de transmetre coneixement i recursos per a eradicar la fam a casa nostra i al món. La fam i la malnutrició fan que les persones emmalalteixin i siguin menys productives i, per tant, no tinguin la capacitat d’obtenir ingressos i millorar les seves vides.
Els canvis en l’àmbit local permeten transformar de forma efectiva l’entorn més immediat. A la nostra tasca com a empresa hi sumem els petits gestos a casa, a la feina i a la comunitat, oferint tot el nostre suport a les persones, a qui treballa en agricultura i als mercats locals. La sostenibilitat en l’alimentació i una nutrició saludable són fonamentals per a evitar el malbaratament de recursos i, per descomptat, continuar combatent la fam al món.