El projecte de suport a les persones ‘Aliments en vacances’ que impulsa La Seu Solidària ha ampliat aquest any la seva dedicació i inclou a persones grans, a banda de consolidar la seva tasca habitual amb criatures. La primera acció que s’ha posat en marxa amb persones grans suposa atendre 4 usuaris, que han pogut gaudir d’ajudes destinades a alimentació de part de l’ONG urgellenca. En paral·lel, s’ha seguit donant resposta a les necessitats d’aliments frescos a les llars amb infants en períodes de vacances escolars. Durant les festes de 2021 i inici de 2022, unes 30 famílies de La Seu d’Urgell han estat destinatàries dels recursos que posa a l’abast La Seu Solidària.

L’entitat va endegar aquesta línia d’ajuts fa més de cinc anys i l’atenció que presta se centra en els períodes de les festes de Nadal i Reis, Pasqua i els mesos d’estiu (entre juny i agost). Tant per a aquesta acció com per a la resta que impulsa, compta amb donacions de particulars i empreses. Des de PEUSA hi estem implicats, com una manera de seguir vinculats amb iniciatives de compromís amb el nostre entorn més immediat.

Des de PEUSA ens impliquem amb La Seu Solidària com una manera de seguir vinculats amb iniciatives de compromís amb el nostre entorn més immediat.

La Seu Solidària garanteix els mecanismes perquè les donacions econòmiques rebudes d’empreses i particulars i les subvencions públiques s’adrecin a reforçar necessitats d’alimentació. Lourdes Porta, vocal de la junta de l’entitat, destaca la voluntat integradora de la iniciativa i puntualitza que qualsevol contingència s’aborda de manera conjunta amb el Consorci d’Atenció a les Persones de La Seu d’Urgell, que en fa seguiment en cas que sigui necessari.

Una qüestió de justícia social

Per a Lourdes Porta, l’objectiu d’Aliments en vacances és “fer més felices les persones que viuen en situacions precàries”. Generalment, són famílies que disposen de beques de menjador escolar per a nens i nenes, així com persones grans a les quals el context de pandèmia per covid19 ha afectat de manera evident. Lourdes Porta afirma que “a La Seu Solidària no fem caritat, sinó justícia social” i explica que l’entitat fa accions “molt petites”, comparables a un gra de sorra. Com no pot ser d’una altra manera, la reacció de les persones destinatàries dels ajuts és molt positiva, segons explica la seva vocal.

La tasca diària de l’entitat urgellenca s’orienta a atènyer un món més just  i més igualitari. Ho fa a petita escala, amb els que estan més a prop, però amb l’empenta i el compromís dels grans projectes socials. En formen part persones totalment voluntàries que creuen en aquests valors, de diferents edats i sectors professionals i es finança a través de la quota dels socis, de les donacions privades i de les subvencions que atorguen les diferents administracions públiques. Malgrat que el seu àmbit d’actuació més pròxim és La Seu d’Urgell i algun municipi de la comarca de l’Alt Urgell, també col·laboren amb països com ara Colòmbia, el Senegal o Burkina Faso.

Indumentària, anglès i llibres

Altres actuacions de La Seu Solidària se centren en coordinar i distribuir un servei de rober, que es nodreix de les aportacions dels ciutadans i que proporciona roba a qui més ho necessita, especialment els mesos més freds. Des del seu local a La Seu,  també s’imparteixen classes d’anglès bàsic per a infants en situació de risc social, es recull material escolar i es coordinen beques per comprar llibres de text.

Una de les noves línies que Lourdes Porta s’enorgulleix de mostrar és l’acompanyament a estudiants que, un cop acabats els estudis obligatoris a La Seu d’Urgell, han de marxar fora de la comarca per continuar la seva formació. La Seu Solidària ofereix suport econòmic per fer front a despeses com ara el transport, l’habitatge i la matrícula.

En un moment en què l’índex de pobresa i la conseqüent exclusió social assoleix percentatges alarmants a Catalunya, des de PEUSA ens sembla imprescindible recolzar La Seu Solidària. La pandèmia de la covid-19 ha fet augmentar notablement el risc de pobresa a les llars catalanes. I, segons dades de l’IDESCAT, l’any 2020 l’índex de pobresa o exclusió social se situa a Catalunya en el 26,3%, un augment de 2,7 punts respecte a l’any 2019. I encara més: un 13,9% de les llars catalanes van reconèixer haver demanat ajuda o bé a familiars, o bé a amics o bé a entitats privades i/o religioses per adquirir béns bàsics.

Si no et vols perdre les últimes notícies…