Més enllà de produir i subministrar energia, des de PEUSA ens vinculem amb el nostre entorn més immediat, el Pirineu. Fer un retorn a la societat suposa per a nosaltres expressar el nostre compromís amb la realitat que tenim més a prop. Avui aquesta realitat s’explica al món mitjançant els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), plantejats per les Nacions Unides per construir un món més just i sostenible. El primer d’aquests objectius és la fi de la pobresa, amb el que ens sentim directament connectats, potser perquè la pobresa és una realitat encara al segle XXI.

Coneix com contribuïm des de PEUSA als Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides!

Posar en marxa accions en concordança amb l’ODS núm. 1 també exigeix responsabilitat davant de situacions on les persones es poden trobar en risc. La crisi per la Covid19 ha sigut una prova de foc per a tothom: persones, professionals de la salut, sector sanitari, institucions i també per a les empreses que, al capdavall, estan formades i s’adrecen a persones. Des de PEUSA hem donat suport de situacions de vulnerabilitat, amb una aportació econòmica que ha gestionat el Consorci d’Atenció a les Persones de l’Alt Urgell (per garantir la neutralitat i equitat), que ha atès necessitats bàsiques d’aquells que han vist afectada la seva economia familiar durant la pandèmia.

La crisi per la Covid19 ha sigut una prova de foc per a tothom, incloses les empreses que estan formades per persones i també s’hi adrecen.

Com contribuir a la fi de la pobresa

Al llarg de gairebé un segle de recorregut, a PEUSA hem col·laborat amb les entitats, organitzacions i iniciatives del Pirineu. Ens hem involucrat en diferents projectes, com ara el de Càritas Urgell que ha impulsat un Centre Especial de Treball del Grup Grapats, o per destinar a inversions en emergències socials, que s’han fet més evidents des de finals de 2020 amb la crisi del coronavirus. Altres entitats amb qui ens hem implicat són La Seu Solidària, el Banc dels Aliments a banda de la contribució amb 50mil euros al Consorci per a l’Atenció a les persones de l’Alt Urgell, destinada a cobrir necessitats bàsiques provocades per la crisi sanitària de la Covid-19.

Un exemple concret, Càritas d’Urgell ha inaugurat un Centre Especial de Treball (CET) del Grup Grapats gràcies a la col·laboració i el suport  que hem donat des de PEUSA. A més, hem fet un altre donatiu que l’entitat social dedicarà a inversions en emergències socials, una de les necessitats que es manifesten amb més intensitat en aquesta tardor, per causa de la pèrdua de molts llocs de treball.

Què vol dir pobresa avui

La pobresa a Occident és una realitat que posa en risc persones que són a tocar de casa i a les que afecta de manera diversa. Els indicadors més recents assenyalen que a Catalunya hi viuen un 19,5% de persones en risc de pobresa. Lamentablement, aquesta dada pot haver fet un canvi a l’alça després de la crisi per la pandèmia.

Les institucions internacionals consideren que la desigualtat i la pobresa es faran encara més evidents els propers mesos. Per tant, de què parlem avui quan parlem de pobresa i quins són els seus efectes sobre la nostra societat? Les persones que tenen una bona situació econòmica solen tenir més salut. Avui no parlem només de pobresa en termes econòmics, sinó que és el resultat d’una combinació de factors: suposa no poder accedir als mitjans per desenvolupar tot el nostre potencial humà en l’àmbit de la salut, l’educació o el propi desenvolupament personal.

La fi de la pobresa, un objectiu prioritari

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible són una full de ruta universal per combatre la pobresa, protegir el planeta i garantir pau i prosperitat. S’han establert per garantir una vida sana i promoure el benestar de les persones, sigui quina sigui la seva edat, condició o lloc del món on viuen. Per tant, se centren a millorar la igualtat i donar resposta a les necessitats de les persones que més ho necessiten, viuen en estat de pobresa o en risc d’exclusió.

Les empreses i les persones que les integrem tenim un paper protagonisme i una gran responsabilitat. Des de PEUSA en sentim alineats amb l’ODS per a la fi de la pobresa i amb tots aquells amb els quals puguem contribuir a fer d’aquest un món més just i sostenible.

Eradicar la pobresa és un dels ODS més crítics, que l’Aliança per al Desenvolupament Sostenible estableix com a prioritari. Al món, uns 783 milions de persones viuen per sota del llindar de la pobresa, amb només 1,60 € al dia per habitant.

Si no et vols perdre les últimes notícies…