L’impacte econòmic i social de la pandèmia a causa del coronavirus ha estat especialment intens en famílies amb pocs recursos. A l’Alt Urgell, l’entitat sense ànim de lucre La Seu Solidària ha vist com les necessitats de les persones a les que atén s’han multiplicat per dos els darrers mesos. Sobretot, pel que fa a la campanya Aliments en vacances, que consisteix en distribuir productes frescos de primera necessitat entre les persones que més ho necessiten i amb una especial atenció als infants. “La situació actual és especialment crítica, amb famílies afectades per Expedients de Regulació d’Ocupació, dificultats per mantenir l’habitatge i contingències diverses”, explica Lourdes Porta de la Junta de La Seu Solidària.

L’actuació s’intensifica durant les vacances d’estiu, justament quan els menjadors escolars tanquen. Per garantir justícia social, la distribució d’aliments es duu a terme amb criteris de  proximitat i en col·laboració amb el Consorci d’atenció a les persones de l’Alt Urgell, que és qui identifica els nuclis familiars o persones soles que requereixen més atenció. La iniciativa parteix de la voluntat de contribuir a la igualtat d’oportunitats i a la millora de la nutrició de nens i nenes i, en general, dels més desafavorits.

L’objectiu de La Seu Solidària és reduir l’escletxa social i educativa que ha creat l’aturada de l’economia i contribuir a una alimentació adequada per a un correcte desenvolupament.

Aliments i educació, en el punt de mira

Des de PEUSA contribuïm a aquesta acció, que ens sembla especialment crítica en el context actual. I ho fem tant en la campanya d’estiu com en la d’hivern, ja sigui mitjançant Aliments en vacances a l’estiu, com en el Gran recapte per al Banc dels Aliments.

“Comptar amb l’ajut de PEUSA ens facilita poder dedicar més recursos a altres projectes relacionats amb l’educació, per exemple, que per a nosaltres també és prioritària”, explica Lourdes Porta de la Junta de La Seu Solidària. A banda de l’alimentació, s’ofereix a les famílies també un servei gratuït de rober, segons les seves necessitats. “La contribució de PEUSA s’adapta segons les necessitats i l’any 2020 s’ha intensificat degut a la pandèmia per coronavirus”, s’apunta des de la Junta de La Seu Solidària.

L’origen d’Aliments en vacances es remunta a 5 anys enrere, al llarg dels quals l’entitat ha incorporat millores arran de l’avaluació periòdica impulsada per la pròpia entitat, com per les entitats col·laboradores i pels usuaris.

Anglès i llibres de text

Les lliçons d’anglès per a infants en situació de risc social, les beques per comprar llibres de text, el servei de rober i les ajudes puntuals a famílies són d’altres iniciatives que impulsa l’organització. També s’involucra en la campanya de recollida de material escolar, el projecte d’acompanyament educatiu i el taller de memòria a La Llar de Sant Josep de la Seu, per citar-ne alguns.

Com a organització no governamental laica i apolítica, La Seu Solidària treballa per aconseguir un món més just i igualitari. La integren persones que s’hi dediquen de manera voluntària, d’edats diverses i de diferents camps professionals. La seva actuació se centra a l’Alt Urgell i a la ciutat de la Seu, si bé també planteja projectes de cooperació a països en vies de desenvolupament, com ara Colòmbia, Senegal i Burkina Fasso. Obté els recursos econòmics de la quota dels seus socis, de donacions privades i de subvencions de l’administració pública.

Qualsevol persona pot involucrar-se amb La Seu Solidària, ja sigui amb tasques de voluntariat, fent-se sòcia o fent alguna mena de contribució o donació.

Si no et vols perdre les últimes notícies…