Sona el despertador. Un dia entre setmana com qualsevol altre, en un mes com qualsevol altre. És d’hora. A fora tot just apunta el sol a la plana que s’alça mandrosa, primeres llambregades a la muntanya propera. El dia tot just comença. S’allunya, sorollós, el camió de les escombraries; els adolescents, cridaners, acceleren el pas i les veus per tal d’arribar d’hora a l’institut; l’olor del primer cafè del matí sura a l’ambient; algun desvagat camina lentament cap a casa després del torn de nit.

En Roc es lleva amb totes aquestes idees i referències ambientals al cap. Avui és el primer dia de feina al Centre Especial de Treball Grapats, que gestiona Càritas d’Urgell. Farà de repartidor del projecte de paqueteria sostenible o de quilòmetre zero, juntament amb tres companys més. Aquesta iniciativa neix de la voluntat de ser respectuosos i sostenibles amb el medi ambient pirinenc, per una banda, i de donar d’autonomia persones que tenen algun tipus de discapacitat intel·lectual que no els impedeix fer el repartiment de paqueteria. 

Paqueteria Caritas

Gràcies a repartir mercaderies amb vehicle elèctric, s’estalvien 0,29 Kg de CO2 per Km recorregut a La Seu.

Tot plegat ho coordina una entitat que es diu Koiko, que fa de receptora final de les grans companyies de logística: DHL, SEUR, Celeris… Un dels principals objectius de Koiko és, justament, minimitzar l’impacte que genera l’augment desmesurat de les compres per internet. Per això aposta per un repartiment d’última milla, el darrer tram un cop els paquets han deixat les grans rutes aèries, navals, ferroviàries o per carretera. I ho fa amb un repartiment conscient, lliure de diòxid de carboni i responsable amb la ciutat (s’estalvien 0,29 kg de CO2 per quilòmetre recorregut) i amb la societat (tot oferint oportunitat a col·lectius en risc d’exclusió social). Grapats treballa colze a colze amb Koiko a la Seu d’Urgell.

En Roc de moment farà repartiments petits, de paquets que pesen poc i que no tenen un gran volum. Són aquells paquets que les grans empreses de repartiment no volen assumir, perquè no els surt a compte i perquè col·lapsarien el fràgil equilibri viari de petites ciutats. I aquí és on entra el Centre Especial de Treball Grapats, amb l’assessorament i el recolzament de Koiko.

Aquesta alternativa permet oferir un servei molt més personalitzat, perquè cada repartidor s’encarrega de fer el seguiment posterior en cas que el paquet no es pugui lliurar per la raó que sigui.

A primera hora, els repartidors organitzen els paquets per carrers i per números, i a partir d’aquí es reparteixen les rutes que faran els tres vehicles que, de moment, hi ha disponibles: la bicicleta amb carro i dues bicicletes més amb suport elèctric. En els propers mesos està previst que també s’incorpori un vehicle elèctric, el cost del qual s’ha sufragat en part gràcies a l’aportació que des de PEUSA fem a Càritas d’Urgell. Aquest vehicle permetrà l’ampliació del radi de repartiment als afores de la Seu d’Urgell (aproximadament una vintena de quilòmetres) i gestionar paquets més grossos. En conseqüència, és previst que la facturació de Grapats augmenti fins als 3.000 euros mensuals.

Paqueteria furgoneta

Comença el repartiment, amb els vehicles i una aplicació mòbil que duu cada repartidor i que controla, al mil·límetre, tot el procés de lliurament: quan es lliura, la conformitat del client, incidències com ara quan no hi ha ningú a casa o quan l’adreça és incorrecta… Al final de la jornada, de tornada a Grapats, dels paquets que han quedat sense repartir se’n fa un seguiment per mirar de concertar una nova cita de repartiment, i es gestionen altres incidències que hagin pogut aparèixer durant el dia. La majoria de clients són particulars (aproximadament, el 75%), mentre que el 25% restant són petites empreses de la zona. 

I en Roc acaba la seva jornada, amb la feina feta i la satisfacció de sentir-se útil, d’experimentar l’oportunitat de desenvolupar una tasca laboral plena. Ell és un membre d’aquests col·lectius que, en altres circumstàncies i en altres àmbits, tenen molt difícil d’accedir a un lloc de treball. I ell també té l’oportunitat d’excel·lir en la seva nova feina.

Si no et vols perdre les últimes notícies…