Des de PEUSA generem energia 100% renovable gràcies a les tres mini centrals hidroelèctriques que tenim instal·lades a tocar del riu Valira i que són la de Santa Llúcia (1957), la d’Anserall (1987) i la d’Anserall-3 (2002). Es tracta d’infraestructures allunyades de la complexitat de les pròpies d’alta muntanya, com ara la de Capdella o Tavascan.
El procés comença amb la captació d’aigua del riu Valira –un afluent del Segre que vertebra la hidrologia d’Andorra i part de l’Urgellet i que forma part de la conca del riu Ebre– i es fa circular per canals fins a una bassa d’emmagatzematge. L’alçada d’aquest punt permet crear un salt per on l’aigua cau amb velocitat i adquireix una gran potència quan arriba a una turbina, on es genera l’electricitat. Per tant, la producció d’energia està directament relacionada amb el volum i la força de l’aigua que circula pel riu.
Gràcies als transformadors es deriva l’energia al sistema elèctric que, mitjançant les torres d’electricitat, la distribueix al consumidor final.
Grans riuades i sequera
Com produïm energia quan els aiguats provoquen grans avingudes d’aigua o en episodis de sequera? Donat que el funcionament de les turbines varia segons la quantitat d’aigua que hi passa, es deixa de produir energia quan no hi ha prou aigua, fins que les condicions ens ho permeten de nou.
[Segueix llegint el reportatge al web de MeteoPirineus]
Quan la central d’Anserall està a ple rendiment, produeix l’energia que necessiten consumir diàriament uns 5.000 habitatges.