Les energies renovables fan un tàndem necessari amb la meteorologia, de la qual depenen absolutament. És per això que conèixer la intensitat i recorregut del vent, les hores d’insolació i el ritme de pluges que condicionen el cabal dels rius és essencial. Per explicar aquesta realitat al Pirineu i per sensibilitzar els més joves, des de PEUSA col·laborem amb Meteo Pirineus en l’organització d’una sèrie de tallers per a escoles que ho expliquen de manera didàctica.
Gràcies a unes maquetes del Pirineu fetes amb 3D des de PEUSA, aquesta empresa de serveis vinculats a la meteorologia i la muntanya ho pot explicar de manera aplicada, tot fent un simulacre d’estar sobre el terreny. També hem creat reproduccions en forma de maqueta d’un generador eòlic, un d’hidràulic i una placa fotovoltaica. “Els nois i noies que prenen part a les sessions observen que la conseqüència directa d’accionar una turbina o de l’acció del sol sobre una placa solar és que s’encenen els llums a un altre extrem de la maqueta”, explica el responsable de Meteopirineus, Albert de Gràcia.
“Abordem, per exemple, per què el vent esquiva el Pirineu i se’n va a l’Empordà i ho relacionem amb la meteorologia. Expliquem que és molt variable en funció de l’indret i que, entenent bé el clima, podem identificar millor quina és l’energia renovable idònia a cada racó del Pirineu”, explica l’Albert de Gràcia.
Un territori privilegiat
Saber que les hores de sol a l’Alt Urgell i a La Cerdanya són molt favorables i que fan aconsellable disposar de plaques fotovoltaiques és un dels grans aprenentatges obtinguts.
Segons explica Albert de Gràcia, els joves alumnes del voltant de 12 anys que intervenen als seus tallers “descobreixen que al Pirineu es poden fer funcionar les energies renovables… una realitat que no sempre coneixen a fons”. Un cop es disposa d’aquesta i d’altres informacions bàsiques, un dels recursos que De Gràcia utilitza és que els joves estudiants adoptin posicions clau de serralades, d’instal·lacions d’energies renovables i fins i tot que simulin corrents d’aire per reproduir situacions reals. Una manera molt gràfica i participativa d’entendre el binomi entre meteorologia i generació d’energies 100% netes.
Fins a 8 escoles de l’Alt Urgell i La Cerdanya s’han beneficiat fins ara d’aquesta formació, entre les que hi ha l’Escola Pla de Sant Tirs, l’Escola La Valira i la Pau Claris de la Seu d’Urgell, el centre Alfons I de Puigcerdà, el ZER de Narieda (Organyà) i l’Escola de Llívia. Els tallers estan en marxa la primavera i principi d’estiu i s’iniciaran de nou el proper curs escolar a totes aquelles escoles que hi estiguin interessades.
Per al responsable d’aquests tallers didàctics, “és molt oportú que els joves sàpiguen on viuen, siguin conscients de l’entorn en què es troben i com es comporta climàticament. Que sàpiguen que hi ha centrals hidroelèctriques en funcionament al Pirineu gràcies al riu Valira”. En definitiva, “que prenguin consciència d’on viuen i quines energies tenim a l’abast per reduir el consum fòssil al màxim”.
És clau que els joves sàpiguen on viuen i com es comporta climaticament l’entorn en què es troben, que sàpiguen que hi ha centrals hidroelèctriques en funcionament al Pirineu gràcies al riu Valira, per exemple
Educació ambiental tot jugant
Un dels recursos que s’utilitzen a la formació és el joc de la contaminació, inspirat en propostes lúdiques ben conegudes per part de l’alumnat. Amb això, se’ls explica el cicle del carboni, perquè el CO2 és responsable del canvi climàtic, perquè hem d’intentar evitar emissions i revertir la corba de CO2, perquè plou més a la muntanya que a les valls, etc. “A cada nen o nena li atorgo el nom d’una muntanya del Pirineu, se situa on li pertoca geogràficament, mentre altres fan de núvol i experimenten directament el comportament de la meteorologia pirinenc”, explica Albert de Gràcia.
L’àmbit geogràfic que s’abasta és tot el Pirineu, des de Navarra i el País Basc fins a Catalunya i França, i de moment ja s’han beneficiat d’aquest aprenentatge entre lúdic i sensibilitzador uns 150 alumnes.
Els recursos gràfics que reprodueixen el terreny són el gran recurs dels companys de Meteopirineus per explicar la meteorologia. En temps de covid-19, per poder garantir que la formació compleix amb la distància necessària, els mapes s’han imprès i es mostren des de plafons plastificats. Els tallers es fan a l’aire lliure i formen part de les sessions formatives dels alumnes.