La proposta que us portem conjuntament amb MeteoPirineus és d’aquelles que passen de tant en tant i convé aprofitar. MeteoTrekking Days 2021 permet caminar per corriols del Pirineu que no són fàcils d’identificar i poder-hi arribar gràcies a un guiatge expert, i recórrer senders de muntanya per entendre la seva realitat. La sèrie de sortides de senderisme és una proposta de 5 magnífiques excursions pel Pirineu guiades per l’Albert de Gràcia, amb la intenció de visitar alguns indrets poc transitats de la serralada, conèixer les seves singulars característiques climàtiques i completar la visió de la zona amb una proposta cultural. 

La Vall Fosca, al Pallars Jussà, és la proposta de dimecres 28 de juliol. Per conèixer a fons aquest racó carismàtic del Pirineu, es farà l’ascensió amb telefèric des de Sallente fins a Estany Gento, ubicat a la capçalera de la vall, a 2.395 m d’altitud. L’excursió començarà a tocar del llac i s’endinsarà per la vall fins al refugi de Colomina, anomenat també casa Keller pel nom de l’enginyer alemany que hi vivia i des d’on va dirigir la primera infraestructura hidroelèctrica de l’Estat espanyol.

Al llarg de tot el recorregut ens trobarem amb algunes restes d’antigues construccions i altres murs de contenció dels llacs, que ens ajudaran a obtenir la dimensió del que va suposar aquesta instal·lació i el seu impacte en la generació d’energia renovable al Pirineu. De tornada, es visitarà el Museu Hidroelèctric de Capdella.

Estany Gento, Pallars Jussà. Foto: Viquipèdia

La Vall de Bohí, a l’Alta Ribagorça, és el destí de l’excursió del 4 agost. Com que suposa accedir al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici a l’estiu, l’aproximació es farà en taxis donat que l’accés està limitat en aquesta època de l’any. La ruta començarà a peu fins a l’Estany Llong, un llac d’origen glacial, de 7,43 Ha i 12 m de fondària màxima, situat a 1.999 m d’altitud i envoltat de pastures per a vaques i cavalls en els mesos de bonança.

El fil conductor de l’excursió és comprendre el clima de la zona, entendre sobre el terreny que la morfologia de les muntanyes afecta el trànsit i la circulació dels vents, i com condiciona la humitat, la formació de núvols i, com a conseqüència, la vegetació i les espècies animals que millor s’hi desenvolupen. Tenint en compte que aquesta zona del Pirineu té una gran insolació, l’objectiu final és conèixer per què el Pirineu és un bon territori per generar energies de fonts renovables.

La imponent església romànica de Sant Climent de Taüll tancarà aquesta segona jornada, testimoni immòbil de la compra-venda dels seus murs i de la voluntat fallia d’establir-hi una ordre monàstica a l’Edat Mitjana.

Estany Llong, Alta Ribagorça. Foto Viquipèdia.

Si no et vols perdre les últimes notícies…