Al voltant de la Seu d’Urgell es poden recórrer molts senders que formen part del patrimoni natural i cultural de l’Alt Urgell i de tot Catalunya. Recuperar-los i mantenir-los forma part de tenir cura de l’entorn i adequar-lo perquè les persones en puguin gaudir. L’Associació Marxa Nòrdica Cadí-Pirineus engega un projecte que promou la recuperació de camins de muntanya, que estarà enllestit el mes de juny de 2021. Des de PEUSA donem suport a aquesta iniciativa que busca explicar i entendre el Pirineu des de les seves rutes muntanyenques, juntament amb l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i l’Ajuntament de la Seu.

La tasca de preservar i senyalitzar els itineraris i recorreguts que uneixen els municipis de la Seu d’Urgell i de Valls de Valira es du a terme gràcies a la col·laboració de persones voluntàries, coordinades per l’Associació. D’aquesta manera es conserven senders i traçats antics, de gran valor cultural perquè són les vies de comunicació tradicionals a les que es donava usos comercials, socials i de vinculació entre pobles i bordes del Pirineu. Amb el pas dels anys, aquestes vies han deixat d’estar tan transitades, i avui esdevenen un patrimoni natural que explica la xarxa de connexions del territori del Cadí-Pirineus i, per tant, són artèries que ajuden a entendre el nostre entorn.
Aquesta iniciativa “crea consciència del valor que té el nostre entorn natural”, segons explica Marcel Dorna, director general de PEUSA, que apunta l’oportunitat que es pugui replicar a qualsevol altra zona de la nostra comarca.
Recorreguts ancestrals

Algunes de les rutes que es preveuen recuperar són les del sector de Calbinyà i Llirt, nuclis de les Valls del Valira, a l’Alt Urgell. A Calbinyà hi comencen tres camins que es consideren recorreguts antics: el de la Seu d’Urgell, el d’Anserall (connectat amb la carretera d’Andorra) i el que connecta amb Sant Andreu de Calbinyà. Està ubicat en un serrat des del qual es domina visualment la plana de la Seu. Una de les seves particularitat és que va acollir la senyoria de la Seu d’Urgell.

Llirt és un nucli despoblat del municipi de les Valls de Valira, a l’Alt Urgell, amb alguna edificació que es manté dempeus. S’hi poden veure restes de l’església de Sant Jaume d’estil romànic i se’n té una constància tan remota com és l’any 839.

Els senders antics van ser vies de comunicació, amb usos comercials, socials i de vinculació entre pobles i bordes del Pirineu. Avui expliquen les connexions del Cadí-Pirineus i ajuden a entendre el nostre entorn.

Si no et vols perdre les últimes notícies…