Un dels principals motius és una reducció total de les emissions de contaminants, mantenint la mateixa potència que qualsevol altre vehicle, realitzant la recàrrega a casa o a qualsevol indret del territori que tingui punts de servei, una xarxa cada cop més extensa.

D’altra banda, la tecnologia els va donant cada vegada més autonomia, arribant fins a uns 300 o 400 quilòmetres amb facilitat. A més, el cost de la recàrrega elèctrica és la meitat de costosa que amb dels combustibles fòssils, tenint un manteniment un 40% inferior al d’un vehicle convencional.

Respecte la xarxa de punts de recàrrega, destaquem al Pirineu, dos punts de recàrrega gratuïts  de vehicles elèctrics impulsats per PEUSA; dos a la Seu d’Urgell -essent un d’aquests el primer punt creat a tot el Pirineu, iniciant el projecte l’any 2016- i un a Martinet de Cerdanya.

En relació a la meteorologia i els cotxes elèctrics, afecta el fred al manteniment o funcionament d’un motor elèctric? 

Efectivament, el fred extrem afecta en una petita reducció de la seva autonomia. Però pel que fa a la conducció en neu i altres elements del temps, no hi ha cap diferència amb un cotxe de combustible fòssil, simplement que s’ha d’adequar el vehicle a les condicions atmosfèriques adverses (cadenes per la neu, etc).

Segueix llegint el reportatge al web de MeteoPirineus.

Vídeo del Reportatge

Aconsegueix un patinet elèctric

Sortegem un patinet elèctric de la marca Infiniton a través de les xarxes socials.

Per aconseguir el patinet, només has seguir els perfils socials de @PEUSAenergia i @meteopirineus, i etiquetar a la persona a qui portaries a donar un tomb amb el nostre patinet.

Pots consultar les bases del sorteig seguint aquest enllaç.

Si no et vols perdre les últimes notícies…