Buscar i aprofitar l’aliança del sol i ser coherents amb els dictats de l’economia circular són els dos motius essencials pels quals un habitatge unifamiliar i una empresa de serveis de la Seu d’Urgell han instal·lat plaques fotovoltaiques per generar la seva pròpia energia. En ambdós casos, les plaques proporcionen una bona part de l’energia elèctrica necessària, si bé sempre disposen de l’opció de connectar-se de forma automàtica a la xarxa que proporcionem des de PEUSA, en cas de dies de baixa producció per qüestions climàtiques.
Es tracta de dues realitats ben diferents d’autoconsum. El primer és un habitatge de 3 plantes de l’arquitecte urgellenc Manel Grau i el segon, l’edifici de més de 500 metres quadrats de Nou Grapats, l’empresa social vinculada a Càritas Urgell, tots dos ubicats al nucli urbà de la Seu. Per ajudar-los a fer realitat que el sol sigui la seva principal font d’energia i optar per l’autoconsum, des de PEUSA ens hem encarregat d’instal·lar a l’habitatge familiar 12 panells solars amb 3 kilowatts de potència, amb bateries per acumular l’energia fins a 4,5 kWh. Prèviament s’havia col·locat un sistema de captadors solars amb tubs de buit per escalfar aigua, donat que la calefacció de tota la casa es distribueix per sòl radiant. En el cas de l’empresa Nou Grapats, ens hem ocupat d’avaluar i dimensionar el projecte per instal·lar 18 plaques solars amb 5 kilowatts de potència a la teulada del seu edifici a tocar de l’estació d’autobusos de la Seu. L’empresa ja disposava de plaques calorífiques per escalfar l’aigua col·locades fa 4 anys, necessàries sobretot per al funcionament d’una part de la seva maquinària.
Des de gener de 2020, les comercialitzadores remunerem l’excedent d’energia generada per autoconsum i no consumida i que s’ha abocat a la xarxa pública perquè l’aprofitin altres usuaris

Orientació i teulada, les grans aliades

L’orientació cap al sud d’un dels vessants de la teulada de casa seva va decidir l’arquitecte Manel Grau a posar en marxa la instal·lació de panells per auto abastir-se d’energia elèctrica. Per això, des de PEUSA el vam ajudar a dimensionar les necessitats, que es van concretar en 12 panells que gaudeixen d’una considerable insolació gairebé tot el dia i que estan muntades sobre un eix est/oest. “L’orientació de la teulada va ser una de les claus per decidir-nos per l’autoconsum”, explica Manel Grau, que té les plaques pràcticament a tocar, a la coberta de la terrassa superior de casa seva, des de la qual domina visualment el Cadí.

Un altre dels aspectes rellevants va ser prescindir dels dipòsits de gasoil ubicats al soterrani de l’edifici i que era la font energètica principal fins llavors. “Eliminar-los va ser un alleujament, per descomptat”, apunta el veterà arquitecte.

A l’estiu, les plaques fotovoltaiques de què disposa produeixen entre 14 i 15 kWh, quantitat suficient per abastir les necessitats d’un habitatge de 3 plantes. A l’hivern la producció es redueix gairebé a la meitat i, de tant en tant, es connecta de nou a la xarxa mitjançant el servei que proveïm des de PEUSA a la Seu.

Abans de consumir l’energia generada mitjançant plaques solars pagava al voltant dels 180 € al mes. Per tant, calcula que s’ha estalviat uns 1.400 € en la factura de la llum a l’any. Ara bé, convé tenir en compte la inversió inicial per fer el càlcul inicial, dimensionar la quantitat de plaques necessària i instal·lar-les a la coberta de l’edifici.

El retorn de la inversió (temps necessari per amortitzar el cost inicial que requereix instal·lar plaques) és l’altre gran aspecte a tenir en compte, que ara es troba al voltant dels 9 anys en el cas d’habitatges familiars similars al de l’arquitecte de la Seu. Aquesta xifra es reduirà d’ara en endavant gràcies a les novetats normatives de finals de desembre de 2019 sobre la compensació dels excedents de producció mitjançant d’autoconsum. A més, cada cas és particular i l’amortització de plaques solars està condicionada pel propi consum. No és el mateix una família que consumeix en determinats moments del dia, que un comerç o una indústria amb necessitats de gran potència constant gairebé tota la jornada. Per això, el primer consell a algú que es plantegi l’autoconsum és informació exhaustiva per ajustar la instal·lació a les pròpies condicions.

Coherència amb l’economia circular

Per prestar el servei de bugaderia i planxa a restaurants i petits hotels, així com el de lloguer i rentat de vaixelles, Nou Grapats treballa amb rentadores i rentavaixelles industrials, així com planxes de grans prestacions i requereix l’enllumenat d’una nau de 500 metres quadrats on treballen unes 7 persones.

“Som una empresa d’inserció basada en l’economia circular amb el residu tèxtil i un dels nostres valors el respecte pel medi ambient” explica Josep Casanova, director de Càritas Urgell i gerent de Nou Grapats. Per això, l’opció de col·locar plaques fotovoltaiques per a autoconsum té molt sentit. “Sempre que és possible assequem la roba estesa, no fem servir ni un sol plàstic a la bugaderia i incorporem iniciatives eco sostenibles”, apunta Casanova. Una de les darreres propostes és el servei de lloguer de vaixelles per a grans celebracions i festes, que es renten des de màquines industrials un cop són retornades.

Si bé l’autoconsum és recent a Nou Grapats, el resum dels 4 primers mesos de consumir energia generada gràcies al sol mostra una tendència per a l’optimisme. La producció ha sigut de 800 kWh, si bé cal tenir en compte el factor estacional perquè a partir d’octubre s’escurça el dia. En el període de tardor i principi d’hivern s’haurà cobert entre el 13 i el 15% del consum gràcies a les plaques solars. Aquestes dades seran radicalment diferents a la primavera i a l’estiu, quan Josep Casanova estima que segurament es multiplicaran per dos, “perquè es consumeix menys llum, el dia és més llarg i la calor més intensa”.

Nou Grapats també espera poder-se beneficiar de la compensació dels excedents d’autoconsum, una novetat de la legislació espanyola per la qual les companyies comercialitzadores remuneren l’excedent d’energia generada mitjançant autoconsum que no s’ha consumit i, per tant, s’ha abocat a la xarxa pública per ser aprofitada per altres usuaris. En el cas de Nou Grapats, el cap de setmana s’atura l’activitat comercial però la instal·lació seguirà a ple rendiment.

Un projecte ‘claus en mà’

Des de PEUSA ens encarreguem de tot el procés per disposar de plaques d’autoconsum, a partir de la decisió de consumir electricitat generada gràcies al sol i fins a que és realitat. Prestem servei a tot Catalunya i ens ocupem del següent:

  • Fer l’estudi tècnic per dimensionar cada projecte individualment.
  • Tramitar i fer seguiment del projecte amb la companyia distribuïdora.
  • Instal·lar les plaques.
  • Fer una proposta personalitzada i preventiva.
  • Ajudar a gestionar fins al 100% del capital necessari per a la inversió.
  • Garantir els millors proveïdors del sector.
  • Facilitar assessorament per estalviar en la factura de la llum.
  • Proporcionar total confiança i seguretat.

Coneix tot el que et podem oferir relacionat amb autoconsum!

Si no et vols perdre les últimes notícies…