L’energia 100% renovable arriba a les gairebé 2.000 organitzacions que formen part de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) gràcies a que des de PEUSA hem guanyat juntament amb Electra Caldense Energia el primer concurs de subministrament d’energia elèctrica amb autoconsum. Aquest concurs públic convocat per l’ACM i Consorci Català pel Desenvolupament Local (CCDL)  contempla la compensació d’excedents d’autoconsum fotovoltaic.

Electra Caldense Energia ha obtingut el subministrament a les províncies de Barcelona, Girona i Tarragona, mentre que PEUSA hem rebut l’adjudicació del lot corresponent a Lleida. Les dues empreses ens hem imposat en aquesta licitació a importants grups elèctrics nacionals que optaven a les adjudicacions, com ara Endesa o Iberdrola. L’aposta per les energies renovables per part de l’ACM arriba en un moment en què l’elevat preu de la factura de l’electricitat està al centre del debat públic. Tant PEUSA com Electra Caldense Energia som  dues empreses comercialitzadores d’energia d’àmbit local i amb una decidida aposta per la sostenibilitat i la proximitat.

Un 30% d’estalvi en la factura gràcies al sol

Les entitats que disposin de punts de subministrament en règim d’autoconsum (per exemple, plaques solars a les cobertes d’edificis públics) podran compensar els seus excedents de producció energètica, abocant-los a la xarxa elèctrica general. A canvi, obtindran un descompte a la factura de l’electricitat equivalent a l’energia que aportin a la xarxa pública general. Els excedents d’energia es produeixen quan la capacitat de producció supera les pròpies necessitats de consum energètic.

Aquesta modalitat, coneguda com a compensació d’excedents d’autoconsum, permet aprofitar millor el rendiment de les instal·lacions sense necessitat d’emmagatzemar l’energia, un aspecte que encareix i complica el funcionament d’aquesta mena de sistemes de generació local. De mitjana, una instal·lació d’autoconsum permet reduir fins al 30% de la factura, entre l’energia autoconsumida i els excedents que s’aboquen a la xarxa elèctrica i es compensen en la facturació.

Reduir la petjada de carboni

El gran avantatge d’aquesta proposta és reduir l’import de la factura elèctrica i de la petjada de carboni de les entitats locals i les persones a qui presten servei. “Aquesta adjudicació avala la nostra decidida aposta per les energies renovables i l’autoconsum, com eixos d’una política energètica sostenible i de futur”, en paraules de Marcel Dorna, director general de PEUSA. “El nostre grup va ser pioner en la generació d’energia renovable al Pirineu a principis del segle XX i actualment mantenim el nostre compromís de proporcionar un subministrament elèctric de qualitat i proximitat, usant fonts d’energia verda i vetllant pel desenvolupament econòmic del nostre territori”.

Des d’Electra Caldense Energia, es posa l’accent en la transcendència dels municipis de Catalunya per impulsar l’autoconsum fotovoltaic a Catalunya. “El suport de l’Associació Catalana de Municipis mitjançant aquesta convocatòria ajuda a fer que més entitats locals, i els ciutadans a qui donen servei, es beneficiïn dels avantatges de generar la seva pròpia energia de proximitat i abocar els excedents a la xarxa elèctrica”, afirma el seu conseller delegat, Oriol Xalabarder.

“Aquesta adjudicació avala la nostra decidida aposta per les energies renovables i l’autoconsum, com eixos d’una política energètica sostenible i de futur”

Marcel Dorna, director de PEUSA

Fins al 30 de juny de l’any 2021, a Catalunya hi havia 13.296 instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic en funcionament, amb una potència total instal·lada de 122,53 MW, segons l’Institut Català d’Energia. Els 5 municipis amb major potència instal·lada d’autoconsum fotovoltaic són Barcelona (6.277.38 kW), Sant Cugat del Vallès, al Vallès Occidental (3.564.68 kW), Gurb, a Osona (3.121.08 kW), Sallent, a la comarca del Bages (1.934.8 kW) i Vic, també a Osona (1.776.44 kW).

Electra Caldense Energia

El grup Electra Caldense Energia és una empresa comercialitzadora d’energia fundada el 1917. Subministra energia 100% verda certificada a clients residencials, industrials, entitats locals i organismes públics. 

PEUSA, un grup centenari

Amb gairebé 100 anys de recorregut, PEUSA som un grup energètic constituït l’any 1925. Actualment, tota l’energia elèctrica de la nostra comercialitzadora, Hidroeléctrica del Valira SL, procedeix de fonts 100 % renovables.

Si no et vols perdre les últimes notícies…