Des d’Hidroelèctrica del Valira assumim els costos dels suplements territorials, un peatge que suposa un impost extra a la factura de la llum i, per tant, no es procedirà al seu cobrament. Aquest suplement s’ha actualitzat mitjançant una ordre oficial el mes de setembre de 2019 i té el seu origen en un Reial Decret Llei de l’any 2012. La finalitat dels suplements territorials és que els consumidors de subministraments elèctrics cobreixin l’import dels tributs de caràcter energètic i ambiental (no necessàriament d’aquesta naturalesa) que aprova cada comunitat autònoma.

Ens posem a disposició dels nostres usuaris per resoldre dubtes a través del correu comercialitzacio@peusa.org i del telèfon gratuït 900 373 884.

Quin és l’origen d’aquest suplement?

L’any 2019 l’Ordre TEC/271/2019 estableix els suplements de la totalitat de les Comunitats Autònomes i aprova el procediment de  liquidació d’aquests suplements corresponents a l’exercici 2013. Prèviament, l’any 2017, els suplements territorials corresponents a algunes comunitats com ara Catalunya es publiquen a l’Ordre Ministerial ETU/35/2017. I el que estableix l’aplicació d’aquests tributs propis de les Comunitats Autònomes als consumidors de subministraments elèctrics és el Reial Decret Llei 20/2012, de julioll.

 

A partir del mes de setembre de 2019 les empreses distribuïdores d’energia elèctrica duen a terme els cobraments d’aquests suplements en comunitats autònomes com ara Andalusia, Aragó, Astúries, Cantabria, Castella i Lleó, Catalunya, Extremadura, Galícia, Madrid, Múrcia i Navarra.

 

L’impacte econòmic que suposa aquesta mesura per al consumidor domèstic català és bastant reduït, tot i que les empreses industrials i amb grans subministraments sí que perceben una pujada notòria a la seva factura.

La factura de la llum es desglossa en els següents elements:

 • Preu de l’energia (kWh consumits).
  És el preu de l’energia consumida durant el període de facturació.
 • Preu fixe (potència contractada).
  És el total de l’energia de la qual pot fer ús el consumidor.
 • Impost elèctric.
  Està fixat pel govern, un percentatge sobre la suma de la potència contractada i el consum.
 • Impost al valor agregat (IVA).
  S’aplica un 21% d’IVA sobre els conceptes anteriors.
 • Servei de mesura (si el comptador no és de propietat).

Si no et vols perdre les últimes notícies…