Una de les maneres més decisives d’estalviar en el consum d’electricitat i de contribuir a mitigar l’impacte del canvi climàtic és implantar formes d’autoconsum. És a dir, consumir l’energia elèctrica que un mateix pot generar. La instal·lació de plaques fotovoltaiques a la teulada del propi habitatge és la via que proposem des de PEUSA per posar en marxa l’autoconsum.  Les plaques permeten captar l’energia solar i, gràcies a un inversor, l’energia captada es transforma en corrent altern, útil per al subministrament elèctric de l’habitatge.

Aquesta opció és sobretot fàcil i factible per a cases aïllades, habitatges adossats i edificis dedicats íntegrament a una empresa. En el cas d’edificis amb diferents habitatges i propietaris diferents, l’esborrany del nou real decret llei 15/2018 obre la porta a agilitzar aquestes instal·lacions, per la qual cosa esperem poder oferint aviat aquest servei als nostres clients.

La contribució activa per reduir el canvi climàtic és un dels punts forts de l’autoconsum, ja que es redueix el consum de combustibles fòssils i es genera una energia més neta que prové al 100% d’una font primària com és la radiació solar. “La nostra intenció és una transició on les energies renovables tinguin més pes, per limitar els efectes de la generació de CO2 que tenen els combustibles fòssils i mitigar el canvi climàtic, que és una realitat evident”, explica Marcel Dorna, director general de PEUSA.

La proposta que fem als nostres clients perquè puguin produir la seva pròpia energia mitjançant fonts renovables implica el que anomenem un projecte ‘claus en ma’. És a dir, que fem un acompanyament integral en el procés, que suposa el següent:

  • Elaborem un pressupost personalitzat.
  • Dissenyem i elaborem el projecte tècnic corresponent.
  • Gestionem la distribució.
  • Instal·lem les plaques fotovoltaiques a la coberta dels edificis.
  • Oferim possibilitat de manteniment tècnic.
  • Tramitem la possibilitat de finançament amb entitats bancàries amb les quals disposem d’acords.

Posar en marxa iniciatives d’autoconsum suposa un projecte personalitzat que té en compte les condicions pròpies de cada usuari, tant d’orientació de l’habitatge, com d’hores d’insolació, necessitats de consum i questions tècniques. Per això, ens ajustem a necessitats diverses i oferim 3 paquests bàsics d’1,5, de 3 i de 5 kW (quilowatt) de potència instal·lada que, en el primer cas, suposen uns 3.600 euros d’inversió. L’estalvi a mig termini està garantit: “si el 100 % d’energia que es produeix es pot autoconsumir, amb un període de 6 i 8 anys tota la inversió està amorititzada”, explica Joel Boix, responsable comercial de PEUSA. Cal tenir en compte que la vida util de la instal·lació és d’entre 20 i 25 anys i, per tant, es tracta d’una inversió molt rendible.

L’impost al sol, suprimit

 La derogació l’octubre de 2018 del càrrec que s’imposava a la ciutadania per l’energia generada i consumida des d’instal·lacions pròpies (que es coneix popularment com ‘impost al sol’) allibera clarament l’autoconsum. Ara bé, cal tenir en compte que aquest gravamen impositiu només afectava les instal·lacions de més de 10 kW de potència. El  reial decret que inclou aquesta supressió forma part d’un paquet de mesures contra la pobresa energètica que estem segurs que incidirà sobre l’interès en l’autoconsum.

Les hores d’insolació habituals i l’escassa presència de boira a L’Art Urgell i a La Cerdanya afavoreixen l’aprofitament de l’energia solar per generar consum elèctric. A les oficines de PEUSA a La Seu d’Urgell hem implantat plaques solars d’autoconsum, d’acord amb la nostra aposta per l’energia verda 100% renovable.

Amb aquesta iniciativa mantenim el compromís amb els nostres objectius fundacionals: d’una banda, proporcionar un subministrament elèctric de qualitat utilitzant fonts d’energia renovables i, de l’altra, desenvolupar una activitat amb marcada incidència social a la comarca.

 

Si no et vols perdre les últimes notícies…