Temps lliure, més hores de llum càlida, temperatures agradables i ganes de participar en alguna de les diverses activitats que promouen l’ecologia i el respecte pel medi ambient. Així encarem l’estiu i el mes de vacances per excel·lència que és l’agost! En voleu afegir alguna? Envieu-nos-la a l’adreça comercialitzacio@peusa.org.

Títol: Manteniment de les banquetes arbrades dels Canals d’Urgell com a Parcs Arbrats de la Plana Urgellenca

Dia: 6 d’agost de 2019

Ubicació: Juneda, Lleida.

Contacte: banqueta@gmail.com

Per què és recomanable:

L’activitat consisteix en recollida de deixalles, tasques de poda, selecció de rebrots i tasques de desbrossament al Salt Desfet de la Banqueta de Juneda (Lleida).

La conservació del patrimoni natural i la millora mediambiental de Juneda i el seu voltant centra les activitats de la Banqueta, una associació sense ànim de lucre fundada el 1991. En particular, destaca pel seu esforç a favor del reconeixement oficial i la protecció legal de les banquetes arbrades dels Canals d’Urgell com a Parcs Arbrats de la Plana Urgellenca. La seva voluntat és fer compatible la funció principal dels Canals d’Urgell (el transport eficient i la distribució de l’aigua), amb la conservació d’aquests espais com a zones de lleure i d’esbarjo.

Títol: Jornada de voluntariat per fer un cens de cria de gall fer a la Muntanya d’Alinyà

Dia: 19 d’agost 2019

Ubicació: Alinyà (Alt Urgell)

Organitza: Fundació Catalunya La Pedrera

Contacte: susanna.izquierdo@fcatalunyalapedrera.com

Per què és recomanable:

L’objectiu és fer una estimació de la reproducció de gall fer a la part alta de la Muntanya d’Alinyà, als boscos subalpins. La població d’aquesta au a Alinyà és molt valuosa perquè es troba al límit sud de la seva distribució. És petita però es manté estable durant els darrers anys i cal controlar que segueixi aquesta tendència positiva.

L’activitat consisteix a localitzar i revisar les gallines amb cries i poder-les comptabilitzar, amb el màxim de respecte possible envers els animals i el seu hàbitat.

Títol: Voluntariat forestal al Massís de l’Orri

Dia: fins el 12 d’agost de 2019

Ubicació: Rialp i Llavorsí (Pallars Sobirà, Lleida)

Organitza: Projecte Boscos

Contacte: info@projecteboscos.cat – Tel: 973 622 247 de dll a dv de 9 a 14 h

Per què és recomanable:

En aquest voluntariat forestal i ambiental d’una setmana es treballa sobre la bioenginyeria de paisatge, la gestió forestal, el manteniment de pastures i de camins al barranc de Port-Ainé i entorn del Massís de l’Orri (Pallars Sobirà).

El Massís de l’Orri, al Parc Natural de l’Alt Pirineu, és el primer gran pic al sud del Pallars Sobirà i una magnífica talaia al sostre del Pirineu català, la Pica d’Estats. És una muntanya amb llarga tradició de pastures d’estiu, terra de pas entre el Pallars i l’Alt Urgell a través del Port del Cantó i actualment també acull l’estació d’esquí més al sud del Pallars, Port-Ainé.

Projecte Boscos de Muntanya és una organització que vincula la societat civil amb els boscos i paisatges de muntanya a través de l’acció, amb 10 anys d’antiguitat a Catalunya i presència a Suïssa, Àustria i Alemanya.

Tasques que inclou l’activitat:

  • Construccions amb fusta amb tècniques de bioenginyeria per reduir l’erosió i les esllavissades als barrancs.
  • Recuperació i obertura de camins forestals.

Millora de l’hàbitat forestal en boscos de pi negre i bedoll per reduir la densitat i afavorir la diversitat.

 

Títol: Voluntariat al Cap de Creus

Dia: Fins al 31 d’agost de 2019

Ubicació: Cap de Creus (Girona)

Organitza: Eco-union

Contacte: debora.tonazzini@ecounion.eu / alejandro.gonzalez@ecounion.eu

Per què és recomanable:

Projecte d’investigació per millorar l’ordenació de les embarcacions de lleure amb enfocament ecosistèmic al Parc Natural de Cap de Creus.

L’associació Eco-union està duent a terme el projecte ‘Cap Boating’ amb el que  es farà un diagnòstic de l’impacte ambiental de les embarcacions sobre el fons marins al Cap de Creus i es proposaran mesures de prevenció i mitigació.

En col·laboració amb entitats locals, es treballarà per limitar els efectes negatius de les embarcacions sobre els ecosistemes marítims de la zona. Els voluntaris i voluntàries formaran part del projecte i seran citats als crèdits de l’informe tècnic,  i rebran el reemborsament de les despeses i dietes fins a 200 €. Rebran una formació presencial per donar totes les instruccions necessàries per desenvolupar la feina amb rigor.

Es busca un perfil de persones sensibilitzades amb l’ecologia marina i la conservació de la costa i els fons marins de la Mediterrània. Estudiants de graus relacionats amb geografia, economia, sociologia, biologia o ciències mediambientals i altres  perfils també són benvinguts,  o bé persones que vulguin contribuir a millorar el coneixement sobre una millor gestió del Parc Natural de Cap de Creus.

Eco-union és una organització sense ànim de lucre que té com a objectiu promoure la transició cap a la sostenibilitat a Europa i a la regió mediterrània. Els seus projectes estan vinculats amb el desenvolupament i implementació de polítiques ambientals, amb un enfoc sobre l’anàlisi i avaluació, a la incidència pública, a la formació i a la divulgació de coneixement sobre la transició cap a una economia verda i inclusiva a la Mediterrània.

Si no et vols perdre les últimes notícies…