Tutorial: Com calcular una instal·lació fotovoltaica
Com es calcula i dimensiona una instal·lació elèctrica mitjançant panells fotovoltaics en un edifici aïllat? Us proposem un mòdul formatiu que s’integra al màster impartit per Zigurat Global Institute of Technology, un centre d’educació superior especialitzat en enginyeria i arquitectura, certificat per la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Barcelona, el Canada BIM Council, el BIM Forum Chile i l’Institut d’Estudis Estructurals.
Curs: Energia i ciutat, cap a la transició energètica
Curs online obert sobre energia i transició energètica a renovables impartit per la Universitat Politècnica de Madrid. Què és es la transició energètica? Per què és necessària i quines implicacions socials, econòmiques i tecnològiques suposa? Com s’emmarca a l’agenda global dels Objectius de Desenvolupament Sostenible? Coneix el sistema energètic i les seves implicacions en termes mediambientals i socials, les mesures per accelerar la descarbonització i com podem reduir el flux energètic que necessita l’economia.
Una exposició
Enérgeia, al Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa (Vallès Occidental). Recorregut per les diferents fonts d’energia que són motors de l’activitat humana i la industrialització. La mostra permet comprendre la importància de la utilització de les fonts d’energia al llarg del temps.
Una pel·lícula
Star Trek i l’antimatèria per impulsar naus espacials. La força que propulsa les naus espacials d’Star Trek és un motor de curvatura que proporciona una velocitat espectacular. Ara bé, fora de la ciència ficció, aquest motor requeriria un volum immens d’energia. A la primera entrega de la nissaga, aquesta energia prové de la reacció entre matèria i antimatèria. Avui la humanitat ha generat antimatèria als laboratoris i en molt petites quantitats, a un cost molt elevat i amb un resultat molt difícil d’emmagatzemar.
Els vídeos de la nissaga Star Trek es poden comprar aquí:
Des del web de la FNAC.
Des del web d’Amazon.
Des del web d’eBay.
De segona mà, des del web Milanuncios.
Podeu adquirir la versió en llibre aquí:
Des del web de la llibreria Laie.
Des del web de la Casa del Llibre.
Curs en línia i obert: com reduir el nostre impacte ambiental
El curs Zero Living de la Universitat Politècnica de Catalunya planteja un model de vida amb menor impacte ambiental. L’aprenentatge transformatiu cap a un model de societat i de model de vida de menys impacte ambiental és un dels reptes més importants del nostre temps. L’objectiu principal del curs és transmetre el coneixement generat a la universitat mitjançant les activitats al Living Lab LOW3. Blog del curs sobre habitatge sostenible.
La bona notícia
Eva María Urbano –enginyera aeroespacial de 24 anys– proposa transformar plantes industrials en plantes energètiques virtuals com a alternativa per produir i gestionar l’energia. Vendre energia renovable autogenerada a les companyies elèctriques és la clau de la viabilitat econòmica del projecte, amb el que ha guanyat el Premi Eficiència Energètica 2019 de l’Ae3. Segons explica, “podem reduir l’emissió de CO2 i l’ús d’energia sense sacrificar el creixement econòmic si descentralitzem el mercat energètic i augmentem la generació de renovables”.
Un llibre
Cap al 100% renovable, de Josep Centelles i Portella. Disposar d’aigua calenta, electricitat, benzina etc. impliquen encara una altíssima dependència d’un model energètic que s’encamina clarament cap a un canvi. Es pot comprar al web de l’editorial, sense cap tipus de despesa d’enviament.
Un extra! Un videojoc fet a la Seu sobre per què ens hem de quedar a casa pel coronavirus
‘The Covid Game’, el nou videojoc sobre la importància del confinament està creat el mes de març de 2020 per Marc Llovera, professor de Tecnologia de l’Institut La Valira de la Seu. La seva intenció és ajudar a fer entendre als nens i nenes la importància d’aïllar-nos a casa per frenar el coronavirus. Qui hi juga ha d’intentar arribar a casa per confinar-se abans que el virus el toqui i així evitar que es multipliqui per tres, fet que simula el volum de contagis que es produeix entre humans. L’eina té un caràcter divulgatiu i està disponible gratuïtament a internet en català, castellà i anglès. S’hi pot accedir des d’un ordinador, un mòbil o una tauleta.