La captació de CO₂ de l’atmosfera com a forma decisiva de lluitar contra l’escalfament global que impulsa la Fundació Greenova ens sembla una iniciativa a tenir en compte. Per això, hem arribat a un acord d’esponsorització amb l’equip que l’impulsa, “perquè el nostre suport permeti continuar investigant en aquest projecte, que encaixa amb els nostres valors socials i mediambientals”, segons explica Joel Boix, director comercial de PEUSA. La proposta s’anomena CAPTACO₂ i consisteix en segrestar el diòxid de carboni existent a l’ambient per donar-hi usos alternatius. La iniciativa és de caràcter no lucratiu i parteix de Greenova, que l’impulsa conjuntament amb la Universitat Rovira i Virgili i Eurecat, un centre públic que proveeix tecnologia a l’empresa per impulsar la innovació.
El procés de captació funciona mitjançant una reacció química que transforma el diòxid de carboni atmosfèric en una sal (carbonat o bicarbonat), que es pot recuperar i retirar de la mateixa manera com separem qualsevol altre residu. A partir d’aquí el residu esdevé un subproducte que permet iniciar un cicle de fabricació d’un nou producte i tancar el cicle de l’economia circular del carboni. Amb el CO₂ captat es fabricaran productes, que emetran el seu propi CO₂, que es captarà i així successivament.

Gràcies a la col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili, actualment s’està avaluant com maximitzar l’eficiència de la reacció química de CAPTACO₂.

Fundació Greenova CaptaCO2 reacció química
Una caixa a la cuina de casa

L’aparell es pot instal·lar en un habitatge o un despatx i permet segrestar el diòxid de carboni que respiren totes les persones que hi conviuen. En un futur proper, la intenció és replicar el prototipus a molt més gran escala. Fa un any que s’hi està treballant i consisteix en una caixa amb panells solars com a font d’energia a la part superior, mentre que les altres cares funcionen com les fulles dels arbres.

CAPTACO₂ és una idea alineada amb els dictats del Panell Intergovernamental de Canvi Climàtic (IPCC) de reducció de les emissions contaminants.

 

Entre d’altres, organitzacions que també donen el seu suport a la idea són la Caixa d’Enginyers, l’empresa de begudes Damm, la companyia aèria Vueling i l’entitat bancària la Caixa.

Fundació Greenova CaptaCO2

Si no et vols perdre les últimes notícies…